Kültéri zsaluziák telepítése felújítás során

Amikor a házépítést az alapoktól tervezi, a kültéri zsaluziákat lehetősége van a vakolat alá elrejtenie. Az épületek felújítása során a helyzet körülményesebb, az épület lehetőségei korlátozhatják Önt az elképzelései megvalósításában. Az alábbi cikkünkben a kültéri zsaluziák felszerelésének változatait mutatjuk be egy átalakítás során és ajánljuk mire érdemes odafigyelnie.

Mindazonáltal kellemes hőmérsékletet és ideális fényviszonyokat varázsolhat a belső térbe, még akkor is, ha felújítja házát. A kültéri zsaluziák felszerelésének módját és árát befolyásolja a felújítás mértéke és hogy mit tesz lehetővé az épület állapota.

1. Teljeskörű felújítás: válassza a rejtett vakolható tokot

Ha egy teljes felújításba vágta fejszéjét, akkor hasonló kiindulási helyzet elé állhat, mint egy új ház építésekor. Ebben az esetben lehetősége nyílik a kültéri zsaluziák telepítésére a vakolat alá.

A NEVA Kültéri zsaluziáknál saját megoldást dolgoztunk ki a homlokzat alatti felszerelésére – az ISO-Kastl rejtett dobozt. Purenitből készítjük, amely nagyon erős, tartós, és nem károsítja sem hő, sem nedvesség. A telepítők a zsaluziát és a tokozatot a homlokzatban kialakított helyen rögzítik, és minden rögzítő elemet a vakolat alá rejtenek. Ha a zsaluzia vezetőprofiljait is el akarja rejteni a vakolat alá, akkor ideális az ISO-kastl szendvicspanelekkel való kiegészítése, amely megkönnyíti a vezetőprofilok süllyesztését az ablakkávába.

A felújítás során is dolgozzon ki egy projektet, mely tartalmazni fogja a kültéri zsaluziákat is. Ezzel elkerülhetők a későbbiekben előfordulható kellemetlenségek az építkezés megoldatlan részleteivel kapcsolatban.

Ha a felújítást nem teszi lehetővé a vakolat alá történő beépítést, használja az alábbiakban ismertetett megoldások egyikét.

2. Részleges felújítás: csak egy takarólemezre van szüksége

Ha a ház kisebb mértékű átalakítását tervezi, és rejtett megoldás nem jöhet szóba, akkor válassza a beépítést a takarólemez alá. A takaró lemez és a lefutók az ablakkeretre lesznek rögzítve, és a zsaluzia lamellái elbújnak mögé, amikor azok felhúzásra kerülnek. Ebben az esetben viszont a zsaluzia lamella csomagja belelóg a nyílászáró üvegfelületébe. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a beltérből látni fogja az összegyűjtött lamellák csomagját vagy egy takarólemezt, ami részben akadályozni fogja a kilátást.

A háztulajdonosok gyakran csak a nyílászárókat cserélik a felújítás során, és más változtatásokat nem végeznek az épületen. Ha Ön is ezt a lehetőséget választotta, egyeztessen a nyílászárók gyártójával, hogy azokat a zsaluziákkal együtt telepítse. Ez a módszer lehetővé teszik a takarólemezek rögzítését a nyílászáró keretéhez még az üzemben.

3. Befejezett állapotú épület: a homlokzati rendszer az, ami Önnek való

Kész családi ház vásárlása esetén, amelynek árnyékolását nem tervezték meg, sem kell lemondania a kültéri zsaluziákról. Ilyen esetekben partnereink a homlokzatra rögzített zsaluzia rendszert ajánlják, így a zsaluziák nem csökkentik az üvegfelületet, és nemutolsó sorban egy stabil, de esztétikailag is kifogástalan rendszert kap.

Ez a rendszer nagyon népszerű erkély ajtók vagy a teljes erkély árnyékolásánál- ahol a az összegyűjtött lamella csomag meglehetősen magasan van –és így nem lóg bele a nyílászáró üvegfelületébe. A homlokzati felfüggesztésnek köszönhetően a zsaluzia magasabbra (az ajtókeret fölé) rögzíthető, és így nem fogja zavarni a közlekedésben.

Homlokzati rendszereket íves vagy szögletes változatban is rendelheti partnerünknél:

  • az íves rendszert lekerekített fedőlappal és íves, gömbölyített vezetősínekkel szállítjuk,
  • a szögletes rendszer pedig négyzet alakú fedőlappal és vezetősínekkel.

A NEVA kültéri zsaluziáknál a homlokzati rendszereket önhordó tokozattal és stabil, tömör vezetőprofilokkal készítjük. A telepítők speciális vezetőprofil-tartó konzolokkal rögzítik a zsaluziát a homlokzatra.

Ha teheti, készíttessen látványtervet, hogy fog kinézni a ház a zsaluzia felszerelése után. A homlokzati rendszer robusztus és ez által megkülönböztető építészeti elemet hoz létre, amely hangsúlyozza az épület egyedi jellegét. Több esetben irodaházak és üzemek árnyékolására használják, de semmi sem akadályozza meg a családi házra történő telepítését sem.