Hogyan válasszon kültéri naphálót?

A kültéri napháló választásánál a típusra, az anyagra és meghajtásra kell hangsúlyt fektetni. Olvasson az egyes megoldások előnyeiről és hátrányairól. A kültéri naphálókat különböző megnevezés alatt értékesítik a gyártók, a leggyakoribbak közé a screen, zipscreen, kültéri napháló, vagy csak napháló tartozik. De ez mindig ugyanaz a termék - leggyakrabban PVC-vel bevont üveg- vagy poliészterszálból készült tartós naphálók, melyek ideálisak a házak, irodaházak és kerti pergolák külső árnyékolásához.

1. A kültéri naphálók típusának kiválasztása

Első pillantásra a kültéri naphálók a megvezetés típusában különböznek

Választhatunk:

  • Sodronyos megvezetésű naphálót,
  • Vezetőprofilban vezetett naphálót (zip nélkül)
  • És a legerősebb naphálót, amelyek vezetőprofilban vezetett naphálók ún. zipscreenek

A sodronyban vezetett napháló egy egyszerű szövetből készült napháló, amely a felső doboz és az alsó (terhelő) profil közé van húzva. Az alsó profilt az oldalán rozsdamentes acél sodronyok vezetik. Ez a napháló típus alacsony szélállósággal rendelkezik, mivel a sodronyok csak két ponton vannak rögzítve (felül és alul), így szabad helyük van, és erősebb szél esetében szélállóságuk csökken. Előnyük viszont az alacsonyabb ár.

Sokkal jobban ellenállnak a szélnek azok a naphálók, amelyeknél az alacsonyabb terhelési profilok az épülethez szilárdan rögzített vezetőprofilokban vannak vezetve. A szövet még ebben az esetben sem rögzül szilárdan teljes hosszában, és ismét csak az alsó profil és a felső doboz között van rögzítve. Az alsó profil azonban megbízhatóan van vezetve a szilárdan rögzített profilokban.

Így a ZIPSCREEN kültéri naphálók a leginkább ellenállók. Ebben a megoldásban ezenkívül egy háló van hegesztve a napháló teljes hosszában, amely arra szolgál, hogy szilárdan csatlakoztassa az anyagot a vezetőprofilokhoz, amely így ellenál az erős szélnek. A kültéri naphálók ellenállása nagyobb, mint a kültéri zsaluziáké.

A NEVA -nál jelenleg csak a legellenállóbb zipscreeneket kínáljuk, a ZIP100-at és a ZIP135-öt.

A kültéri napháló felső dobozának alakja is választható, legtöbb esetben a félköríves vagy szögletes változatot kínálnak a gyártók. Az építészek azt javasolják, hogy a doboz alakját válassza az ablakpárkány vagy ablakkeret alakjához. Ezért javasoljuk, hogy válasszon szögletes dobozt az éles szélű ablakpárkányokhoz, és íves dobozt az ívelt ablakpárkányokhoz.

Igazítsa a szögletes vagy íves dobozt az ablakpárkány vagy az ablakkeret alakjához.

2. Az anyag kiválasztása

A kültéri naphálók típusának kiválasztása után, a következő lépés az anyag kiválasztása. Bő az alapanyag kínálat a piacon, leggyakrabban poliészterből vagy üvegszálból készülnek, amelyet PVC (polivinil -klorid) réteggel vonnak be.

A poliészter szálak rugalmasak és jól ellenállnak a szakadásnak, másrészt kevésbé állnak ellen a nagyon magas hőmérsékletnek. Kínálatunkban ezt az anyag típust a Serge Ferrari gyártó Soltis Perform 92 szövetje képviseli. Ez az anyag egy egybeolvadó felületet képez, mivel először összefonódik, és csak ezután lesz PVC-vel bevonva.

Az üvegszálas szövetek kevésbé rugalmasak és törékenyebbek, ennek ellenére nagyon jól bírják a magas hőmérsékletet, és hosszabb az élettartamuk. Kínálatunkban ez a Helioscreen gyártó Sergé 3% szövete. Az anyag nagyobb mértékben hasonlít a klasszikus szövethez, mivel a szálakat először PVC -vel vonják be, és ezt követőleg fonják össze.

A Serge 3% -os üvegszálas anyag jobban hasonlít a szövethez.

A gyakorlatban a poliészter és az üvegszálak a dizájnjukon kívül nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért összefoglaljuk a kulcsfontosságú paramétereket:

  • az áteresztőképesség azt a fénymennyiséget jelzi, amelyet egy anyag bocsát be a helyiségbe,
  • a nyitottsági tényező határozza meg, hogy mennyire jól látható át a szöveten,
  • az abszorpció és a visszaverődés azt a fénymennyiséget jelzi, amelyet az anyag elnyel és visszaver,
  • vagy az anyag színe, amely jelentős hatással van a fenti tényezőkre.

Áteresztőképesség

A szövet áteresztőképességét típusa és színe határozza meg (például a sötét szövetek általában kevesebb fényt engednek át, mint a világos szövetek). Általában 0 és 40% között mozog, a 0% -os áteresztőképesség abszolút sötétséget teremt a szobában. A 0% -os áteresztőképességű anyagokat blackout anyagoknak is nevezzük.

Az 1–22% -os áteresztőképességű anyagokat általában erősen sötétedőnek, a 23–40% -os áteresztőképességű anyagokat pedig enyhén sötétedőnek tekintik.

Nyitottsági tényező

A nyitottság általában 1-10% között mozog. Minél nagyobb a nyitottság, annál jobban lát keresztül a szöveten, másrészt ez azt jelenti, hogy a szövet rosszabb szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és több hőt és fényt bocsát be.

A nyitottsági tényező határozza meg, hogy mennyire látható ki a szöveten keresztül.

Abszorpció es visszaverődés

Ezt a tényezőt leginkább a szín befolyásolja. A fizika egyszerű törvénye szerint a világos anyagok kevesebb fényt nyelnek el és többet tükröznek, míg a sötét anyagok több fényt vesznek fel és kevésbé tükröznek.

Szín

A kültéri naphálók színskálája gazdag, a NEVA kínálata 16 alapszínt tartalmaz, és számos speciális színt tudunk biztosítani kérésre. Ami fontos, hogy a szövet színe hatással van például az áteresztőképességre vagy a hőelnyelésre egyaránt, ezért a szín dizájnján kívül vegye figyelembe a felsorolt paramétereket is – ugyanaz a fehér és fekete napháló diametrálisan eltérő tulajdonságokkal bír

Egyes típusú szöveteket (pl. Sergé 3%) két különböző színű szálból szőnek. Egyik oldaláról a sötétebb szín lehet dominánsabb, míg a másikon a világosabb. Az ügyfél kérésére ezután megfordítjuk a napháló szövetét, így kiválaszthatja, hogy melyik színt szeretné kívülről és melyiket belülről.  

 

Egyes típusú szöveteket (pl. Sergé 3%) két különböző színű szálból szőnek. Egyik oldaláról a sötétebb szín lehet dominánsabb, míg a másikon a világosabb. Az ügyfél kérésére ezután megfordítjuk a napháló szövetét, így kiválaszthatja, hogy melyik színt szeretné kívülről és melyiket belülről.  

A NEVA kínálata 16 színt tartalmaz, egyes anyagoknál külső és belső oldal is választható

3. Vezérlés kiválasztása

Három alapvető vezérlési lehetőség közül választhat.

A legrégebbi és legolcsóbb a kézi vezérlés, sodronnyal vagy hajtókarral. Manapság azonban csökkent az érdeklődés, mivel a gyártók inkább a motorvezérlés felé hajlanak. A kézi működtetés fő hátránya, hogy a szerelőnek át kell fúrnia a falazatot vagy a nyílászáról, hogy a zsinór vagy a hajtókar átkerüljön a helyiségbe.

A kültéri napháló kényelmesebb vezérléséhez használjon fali kapcsolót vagy távirányítót. Ebben az esetben egy motort szerelnek a tengelybe, amely biztosítja a napháló mozgását.

 

Fali kapcsoló és távirányító segítségével nehézségek nélkül tudja irányítani a napháló leengedését és felhúzását. Ha több naphálóhoz csatlakoztatja a vezérlőt, akkor egyetlen kattintás segítségével vezérelheti a ház (vagy például egy irodaház teljes emeletén) minden naphálóját. 

A legmodernebb vezérlést a Smart Home-intelligens otthon biztosítja. Az Intelligens Otthon rendszerrel nemcsak naphálókat, hanem például a fűtést, világítást vagy garázskapukat is távolról irányíthat. A naphálókat ebben az esetben is elektromos motorok hajtják, amelyek a házi vezérlőegységhez vannak csatlakoztatva. Irányíthatja például okos telefon, táblagép vagy számítógép segítségével, és így egyszerűen vezérelheti naphálóit. A vezérlőt akár egy előre beállított forgatókönyv szerint is tudja üzemeltetni.

A kültéri naphálóhoz javasoljuk a szél és napérzékelő használatát, amelyek leengedik a naphálókat, amikor süt a nap, vagy éppen ellenkezőleg, erős szélben felhúzzák azokat, megakadályozva a napháló sérülését.

Amennyiben vannak további kérdései a kültéri naphálókkal kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba partnereinkkel.
Szerző: Lukáš Musil