A kültéri zsaluziák felmérésénél a milliméterek is számítanak, ezért is bízza ezt egy tapasztalt telepítőre.

A beltéri zsaluziáknál elegendő megmérni az ablak szélességét, magasságát és mélységét, viszont a kültéri zsaluzia felmérése ennél körülményesebb. Minden apró hiba és pontatlanság fatális lehet. Olvassa el, hogy mit jelent a kültéri zsaluzia ablaknyílásának középpontja, és miért ne próbálja egyedül.

A kültéri zsaluziáknál az nyílás szélességén és magasságán kívül figyelembe kell venni a zsaluzia ablaktól való távolságát is. Ezenkívül fontos előkészíteni a takarólemezek helyét és biztosítani a vezérléshez szükséges vezeték bemenetét.

A felmérés nagy részben függ a zsaluzia szerelésének módjától.  Lehetséges szerelés:

 • az ablakkeretre
 • a homlokzatra
 • és a homlokzat alá

 

A kültéri zsaluzia felmérésénél kulcsfontosságú a szerelési módszer.

 1. A süllyesztett zsaluziák telepítése (azaz a homlokzat alá) két etapban történik. Az első etap még a szigetelés előtt, amikor már be vannak építve a nyílászárók. Ekkor kell felmérni a vakolható takarólemezeket, és az U profilokat, vagy a szendvicspaneleket. A második etapban, a homlokzat elkészültével pedig fel lehet mérni a zsaluziák gyártási méreteit.
 2. A szerelés az ablakkeretre magában foglalja a zsaluzia és a takarólemez méretének felmérését. Ebben az esetben nem csak a nyílás szélessége és magassága, valamint a zsaluzia távolsága a nyílászárótól fontos, hanem az is, hogy az ablakkereten elegendő hely legyen annak telepítésére és működtetésére.
 3. A homlokzatra történő beépítéshez a rögzítési pontok elhelyezkedésére, a tokok szélességére és a zsaluzia nyílására kell összpontosítanunk. A zsaluzia távolsága ebben az esetben is fontos, mivel befolyásolja a rögzítés módját.

“Ha a homlokzat alá rejthető zsaluzia” mellett dönt, akkor a szakemberekkel való összedolgozás körülményesebb. A zsaluzia felszerelése csak a szigetelés, nyílászárók beépítésé és az áramelosztást után kivitelezhető. Egy képzett telepítő számára ez nem jelent akadályt, és lebonyolít minden apró részletet Ön helyett.

Lukáš Musil, értékesítési vezető

A telepítőnek ezen kívül ismernie kell

 • a falkáva teljesen egyenes-e,
 • a zsaluzia távolságát az ablakkerettől,
 • hová és hogyan lesz rögzítve a zsaluzia,
 • kábelkivezetés helyét,
 • az áttétel és átmenet elhelyezkedését,
 • szeretne-e az ügyfél rovarhálót,
 • és hogy semmi sem akadályozza a zsaluzia mozgását.

Még a 3 mm-es szélességi különbségnek is fatális következményei lehetnek

A kültéri zsaluzia szélességi méretét három pontban javasoljuk felmérni (legfelül, alul és középen), ennek köszönhetően a méretre gyártott zsaluzia pontosan illeszkedik. A tolerancia maximum ± 2 mm, nagyobb eltérésnél a zsaluzia nem fog megfelelően működni és a falkáva egyenetlensége szemmel látható lesz.

“Függetlenül attól, hogy a zsaluzia nem illeszkedik, vagy a falkáva szűkül vagy kiszélesedik, a néhány milliméternél nagyobb eltérés gyakran nagy problémát jelent. Ilyen esetekben a zsaluzia már nem működik megfelelően, nem néz ki jól, és inkább egy másik típusú telepítést javasolunk, vagy javasoljuk a falkáva módosítását. Egy kis egyenlőtlenség esetén a zsaluziát a helyzetnek megfelelően állítjuk elő a közepes vagy a legszűkebb méret dimenzió szerint, de az ügyfélnek figyelembe kell vennie, hogy az egyenetlenségek szemmel láthatok lesznek ”- magyarázza Lukáš Musil, és többször hangsúlyozza  a mérési pontosság fontosságát.

“A rosszul felmért és legyártott redőnyt egy műhelyben egyszerűen le lehet rövidíteni, a kültéri zsaluzia méreteinek módosítása viszont nem olyan egyszerű. A méretváltozás csak új zsaluzia lamella gyártásával oldható meg, ezért minden felmérésnél fontos a precizitás. “

Lukáš Musil, értékesítési vezető

A felmérést befolyásolja a vezérlés is

A vezérlés típusa nagymértékben befolyásolja a felmérést, ezért fontos, hogy azt már az elején meghatározzuk. A vezérlés kiválasztása határozza meg a motor típusát, az elektromos szerelési munkákat és a tartozékokat egyaránt.

A hajtókarral működtetett zsaluzia esetében fontos felmérni az átmenet elhelyezkedését, hogy a hajtókar szerelésekor ne ütközzünk akadályba, sem az épület külső felén, sem pedig a beltérben. A felmérés során a telepítő utánajár, hogy az ablakkereten lévő hely elegendő e a hajtókaros zsaluzia telepítéséhez, és ha a hajtókar mégsem férne el, javasol egy másik megoldást (például motoros vezérlést).

Ha motorral vezérelhető zsaluziát választott, akkor hagyjon helyet az elektromos telepítésnek. A vezetéket a belső térből leggyakrabban fúrt lyukon keresztül vezetik ki, és egy kapcsolóhoz vagy intelligens otthon rendszerhez kötik. Emiatt fontos, hogy a vezetékek elég hosszúak legyenek.

Számos hibát követhetünk el az ablaknyílás mérésénél a kültéri zsaluziáknál. “Ha a végfelhasználó felveszi velünk a kapcsolatot és elküldi az általa mért méretetek, vagy egy nyílászáró kiírást, akkor átirányítjuk egy partnercéghez, aki felveszi vele a kapcsolatot. A zsaluziát felméri, és megfelelő megvezetést javasol, amelynek mérete és kiválasztása döntő fontosságú a zsaluzia helyes működéséhez. ”- magyarázza Lukáš Musil.

A telepítők ismerik a zsaluzia mérésének pontos eljárását, és a gyakorlatnak köszönhetően kiküszöbölik az esetleges komplikációkat.

Ha mégis megtörténik a mérési hiba, akkor általában

 • az ablakpárkány és a zsaluzia záróléce közötti rés (legalább 2 cm) mellőzése,
 • alul- vagy túlméretezett ablak- amelyre nem lehet zsaluziát felszerelni -figyelmen kívül hagyása,
 • vagy rögzítés egy nem teherhordó elemhez (szigetelés, áthidaló).

A kültéri zsaluzia felmérése során minden részlet számít – elég egy apró hiba, és előfordulhat, hogy a zsaluzia nem fog megfelelően működni, vagy a telepítés sem valósulhat meg. Ezért inkább bízza szakemberre. Alkalmazzon egy profi telepítő céget, amely képzett a zsaluzia felmérésére és szerelésére.

Választhat partnereink közül, akik oktatásainkon is rendszeresen részt vesznek.