A kültéri naphálók élettartama: hogyan birkóznak meg az erős széllel vagy az UV -sugárzással?

A kültéri naphálók ellenállnak az esőnek, fagynak és a szélnek. A széllel szembeni ellenállasa magasabb, mint a kültéri zsaluziáké. Ez elsősorban az üveg- vagy poliészterszálból készült szilárd anyagoknak és a kiváló hegesztésnek köszönhető. Ellenállásuk a felszerelésüktől és méretüktől függően is változik.

A széllel szembeni ellenállása nagy részben a megvezetéstől is függ

A napháló szélállóságát befolyásoló legfontosabb tényező a rögzítés módja. Csökkenő sorrendben rendezve a legkevésbé ellenállók:

  • Sodronyos megvezetésű naphálók,
  • Vezetőprofilban vezetett naphálók (zip nélkül)
  • Vezetőprofilban vezetett naphálók ún. ZIPscreen-ek

A sodronyban vezetett napháló egy egyszerű szövetből készült napháló, amely a felső doboz és az alsó (terhelő) profil közé van húzva. Az alsó profilt az oldalán rozsdamentes acél sodronyok vezetik. Ez a napháló típus csak alacsony szélállósággal rendelkezik, mivel a sodronyok csak két ponton vannak rögzítve (felül és alul), így szabad helyük van, és erősebb szél esetében szélállóságuk csökken. Nagy előnyük viszont az alacsonyabb ár.

Sokkal jobban ellenállnak a szélnek azok a naphálók, amelyeknél az alacsonyabb terhelési profilok az épülethez szilárdan rögzített vezetőprofilokban vannak vezetve. A szövet még ebben az esetben sem rögzül szilárdan teljes hosszában, és ismét csak az alsó profil és a felső doboz között van rögzítve. Az alsó profil azonban megbízhatóan van vezetve a szilárdan rögzített profilokban.

Ezen típusú kültéri naphálók már kellően ellenállók. Ebben a megoldásban ezenkívül egy háló van hegesztve a napháló teljes hosszában, amely arra szolgál, hogy szilárdan csatlakoztassa az anyagot a vezetőprofilokhoz, amely így ellenáll az erős szélnek. A kültéri naphálók ellenállása nagyobb, mint a kültéri zsaluziáké.

Amikor a szél beleütközik a naphálóba, ereje eloszlik a napháló teljes hosszán. Ennek köszönhetően a rögzítő elemeknek nem kell ekkora erővel szembenézniük, és sokkal jobban bírják a szélterhelést” – mondja értékesítési vezetőnk, Lukáš Musil.

Kültéri naphálók - ha a szövet teljes hosszában szilárdan rögzítve van, ellenáll az erős szélnek.

A naphálók mérete meghatározó

A vezérlés mellett a napháló mérete is fontos. Minél nagyobb a napháló mérete, annál kevésbé lesz szélálló. A vitorla hatás a felület növekedésével fokozódik. Ennek ellenére a kültéri naphálók (különösen a zipscreenek) nagyon szélállók. 

A NEVA -ban bevizsgáltuk és garanciát vállalunk arra, hogy az 1,6 méter széles zipscreenek ellenállnak akár 88 km/h sebességű szélnek. 

A méretek növekedésével a szélállóság csökken.

Az UV sugárzás, eső és a fagy sem okoz gondot.

A kültéri naphálókat szélsőséges kültéri körülményekhez tervezték. A gyártók (terhelési) teszteknek vetik alá, amelyek szimulálják a termék kopását. E tesztek alapján deklarálják, hogy a kültéri naphálók jól ellenállnak- e a hosszú távú napsugárzásnak.

A kültéri naphálók idővel sem kopnak és szakadnak el, a napsugárzás miatt, viszont a hosszú távon közvetlen napfénynek kitett anyag kissé halványulhat.

Hasonlóképpen, a kültéri naphálóknak az eső sem jelent gondod. Javasoljuk, hogy ne húzza fel frissen benedvesedett naphálót. A már gyárilag súlyos napháló anyagja, vizesen feleslegesen terhelné a motort és a feltekert anyag egyébként is nagyon nehezen szárad.

A fagy nem befolyásolja a naphálók működését, mivel a szövetet tartósak, így a fagy sem tudja őket megrongálni. Ügyeljen arra, hogy a naphálók ne fagyjanak hozzá az ablakpárkányhoz. Ha ez mégis megtörténne, ne húzza fel őket, hanem várja meg, míg leolvad.

Az érzékelők és a prémium motorok biztonságot nyújtanak

Bár a naphálók nagyon tartósak, felesleges őket erős esőnek vagy szélnek kitenni. Ezért javasoljuk, hogy telepítse őket automata érzékelőkkel, amelyek az időjárástól függően felhúzzák vagy leengedik a naphálókat.

 A legkedveltebbek a nap- szél- és esőérzékelők. Érzékeli az esőt, a havat és a jégesőt, és időben felhúzza a naphálót a tokozatba.

A NEVA -ban prémium funkciókkal rendelkező motorokkal ellátott naphálókat is telepítünk. A leghasznosabbak közé tartozik:

  • Akadály felismerés. A motor leállítja a naphálók mozgását, ha akadályba ütközik – például kerti bútorokba. Megállíthatja a naphálók ereszkedését is, ha a szél ereje annyira megnöveli az oldalprofil súrlódását, hogy még a napháló teherbíró alsó profilja sem biztosítja az anyag problémamentes leengedését.
  • Fagyvédelem. Amikor az alsó profilt belepi a hó, és odafagy a napháló zárt állapotában, a motor ezt azonnal észleli. Megszakítja annak felhúzását és ismét leengedi a naphálót. Amennyiben motorja csatlakoztatva van az intelligens otthonhoz rendszeréhez, az a hibát is jelenti majd Önnek okostelefonján.

Ha kültéri naphálót szeretne otthonába, szívesen segítünk a választásban a Teljes útmutató című cikkben: hogyan válasszon kültéri naphálót, vagy lépjen kapcsolatba partnereinkkel.

Szerző: Miroslav Sedláček

Miroslav Sedláček 2017 óta dolgozik a NEVA -nál fejlesztési osztály vezetőjeként. A Brünn-i Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán tanult. Sedláček úr a technológiák és az egyes termékek fejlesztésének folyamatáért felelős.