Kültéri zsaluzia telepítése panellakásokban: mik az előnyei?

Míg a kültéri zsaluziák telepítése a családi házakban szinte magától értetődő, a panellakások lakói gyakran haboznak. Érdemes-e nagyobb beruházást eszközölni a nyílászárókba? Mennyire elegánsan lehet beépíteni egy kész homlokzaton? Van-e értelme a beszerzésüknek? Ebben a cikkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket.

Ár: a belső árnyékolás olcsóbb, a kültéri árnyékolás viszont jobb minőségű

A lakások tulajdonosainak többsége továbbra is belső árnyékolók vagy redőnyök mellett dönt, a legfőbb érv számukra az alacsonyabb ár. Igaz, a beltéri árnyékolók kedvezőbb áron beszerezhetőek, viszont az alacsonyabb ár tükröződik a minőségben – gyakori műanyag alkatrészek, mint például a láncok, kezelő rudak vagy a tengelykapcsolók károsodnak a nap sugaraitól, az alkatrészek törékennyé válnak és el is törnek. A reluxa élettartama rövid, így a befektetett összeg az évek során sem térül vissza.

A kültéri zsaluziák élettartama egyértelműen hosszabb, az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült szerkezetnek köszönhetően akár 10 évnél is több. A NEVA zsaluziákat 8 mm-es textilszalaggal (a gyakoribb 6 mm-rel ellentétben) szereljük, és svájci és német alkatrészekből állítjuk össze.

A vezérlés típusa nagymértékben kihat a zsaluzia árára. A hajtókaros zsaluzia esetében az ár jóval kedvezőbb, mint a motorral mozgatottaknál. Svájcban például emiatt is közkedveltebb a kézi meghajtású zsaluzia. Bérlakásaikba előszeretettel telepíttetik ezt a típust, így kedvező áron minőségi kültéri árnyékolót kapnak.

Abban az esetben, ha a ház bérlői csoportosan megegyeznek a zsaluziák szerelésében, megnő az esély, hogy partner cégünk mennyiségi kedvezményt tud majd kínálni.

Szerelés: kétféle kivitelezés

Ha egy lakóház lakásába kültéri zsaluziát vásárol, bizonyára nem tudja elrejteni a vezetősíneket és a tokozatot sem a homlokzat alá, mégis két lehetősége van a telepítésükre.

  • Ablakkeretre való szerelés. A telepítő színterezett takarólemezt helyez a nyílászáróra, amelyben a zsaluzia csomagot felhúzott állapotban tudja elrejteni. Ezután a lamellák vezetőprofiljai rögzítődnek az ablakkávába vagy az ablakkeretre. Amennyiben nincs lehetősége a vezetőprofilokat egyféle képen sem telepíteni, abban az esetben fontolóra veheti a zsaluzia sodronyos kivitelét.
  • Homlokzatra való szerelés. Ebben az esetben a telepítő rögzítő elemeket szerel a homlokzatra a nyílászáró fölé, biztosítva azzal a szerkezet stabilitását. Ez a típus garantálja, hogy a szerkezet nem lóg bele az üvegfelületbe. A NEVA-nál íves és szögletes változatot kínálunk, így a szerint dönthet, melyik rendszer illik jobban otthonához.

Eredmény: a különbség akár 10 ° C is lehet

z árnyékolástechnikai gyártók szövetségének adatai szerint a napenergia 36% -a zárt reluxákon keresztül jut át a helyiségbe. Ezzel szemben a kültéri zsaluzia csak a napenergia 3,7% -át engedi be a helyiségbe – azaz tízszer kevesebbet.

Ezt a különbséget akkor fogja leginkább észrevenni, ha egy lakóház déli vagy nyugati oldalán lévő nyílászárót árnyékol. Ebben az esetben akár 10 °C-kal is hűvösebb lesz otthonában a kültéri zsaluzia alkalmazásával, mint egy beltéri rolóval vagy reluxával. Ez az a különbség, amelyet igazán értékelni fog egy hosszú forró nyáron.

Következtetés: a kültéri zsaluziának is megvan a szerepe a panellakóházakban.

Bár a kültéri zsaluziák drágábbak és szerelésük is bonyolultabb a reluxáénál, (például a vezérlés bevezetése miatt ablakkeretet vagy falazatot kell fúrni), ugyanúgy hasznosak a panellakások esetében is. A forró nyári napokon nyújtott kényelmet megéri.